Category: Olejki

Bazylia i jej historia Bazylia to znana i często używana przyprawa. Stosuje się ją zwłaszcza do potraw mięsnych,  a także do sałatek, głównie jako świeże zioło. Wykazuje ona działanie pobudzające oraz odświeżające. Pomaga zwłaszcza przy zmęczeniu fizycznym oraz umysłowym. Poprawia

Czytaj dalej…

Olejek cedrowy jest eterycznym olejkiem pozyskiwanym z drewna jałowca wirgińskiego za pomocą metody destylacji z parą wodną. Inne rodzaje olejków, które również nazywa się cedrowymi, otrzymuje się z takich surowców, jak: liście żywotnika zachodniego, czy drewno cedru atlaskiego. Najsłynniejszy olejek

Czytaj dalej…

Olejek anyżowy jest eterycznym olejkiem otrzymywanym z rośliny o nazwie: biedrzeniec anyż, uprawianej w Afryce, Azji, Europie Południowej oraz Środkowej. Dojrzałe owoce anyżu zawierają olejek, który pozyskiwany jest w wyniku destylacji z parą wodną, a więc starej i znanej metody,

Czytaj dalej…

Eteryczny olejek sosnowy zaliczany jest do olejków, wykazujących silne właściwości lecznicze. Otrzymywany z igieł sosny o nazwie Pinus silvestris, znajduje szerokie zastosowanie, przede wszystkich w celach zdrowotnych, ale także w kosmetologii. Obecnie uważa się, że najlepsze pod względem jakościowym są

Czytaj dalej…

Olejek z drzewa herbacianego, znany także pod nazwą Tea Tree Oil otrzymywany jest z unikalnego gatunku drzewa Melaleuca Alternifolia, porastającego wschodnią część Australii. Liście tego drzewa od wieków wykorzystywane są w ramach leczenia wielu dolegliwości i schorzeń, zwłaszcza skórnych. Wyniki

Czytaj dalej…

Naturalny olejek pomarańczowy pozyskiwany jest z owoców drzewa pomarańczy – Citrus Aurantium Dulcis, porastającego głównie obszar Chin oraz Indii. Owoce pomarańczy pojawiły się dopiero w XVI wieku na terenach europejskich. Cały wiek później znalazły one zastosowanie w medycynie. Dziś olejek

Czytaj dalej…

Mięta pieprzowa i jej właściwości Olejek miętowy pozyskiwany jest z mięty pieprzowej, charakteryzującej się niezwykle intensywnym, czystym i świeżym zapachem. Cenne właściwości mięty pieprzowej znane już były ludom starożytnego Rzymu oraz Egiptu. Doskonale zdawali oni sobie sprawę z jej korzystnego

Czytaj dalej…

Lawenda i jej historia Lawenda to roślina, której cenne właściwości znane są od tysięcy lat. Uprawiana była już w antycznej Grecji, a w Europie zyskała popularność dzięki starożytnym Rzymianom. Słowo lawenda pochodzi od łacińskiego czasownika lavare oznaczającego dosłownie: myć, czyścić.

Czytaj dalej…