olejek-argan

Podstawowe właściwości kosmetyczne i lecznicze oleju arganowego nie powinny nikogo dziwić, bo charakteryzują również wiele innych olejów roślinnych. Kosmetyczny olej arganowy ma więc wielowymiarowe działanie pielęgnacyjne potwierdzone badaniami. Wiele mówi się o cudownych właściwościach marokańskiego oleju arganowego. Faktycznie, jest to

Czytaj dalej…

woman with oil bottle

Olejki służące do olejowania włosów przebojem wdarły się na kosmetyczny rynek. Zawdzięczają to przede wszystkim swoim właściwościom, które rozwiązują wiele problemów, przez które nasza niesforna czupryna może zyskać miano naprawdę zadbanej fryzury. Do wyboru jest ogromna ilość różnorakich olejków, z

Czytaj dalej…

Massage for young beauty woman

Miękka, elastyczna, jedwabista i rozświetlona skóra ciała – która z nas o takiej nie marzy? Jednak osiągnięcie takiego efektu nie jest wcale łatwym zadaniem – nie wystarczy bowiem kąpiel z bąbelkami i wklepanie pierwszego lepszego balsamu. Jeżeli chcemy, by nasze

Czytaj dalej…

hair

Wbrew pozorom, henna nie jest wynalazkiem naszych czasów – już w starożytnym Egipcie wykorzystywano ją do malowania ciała oraz włosów – miało to wtedy bardzo duże znaczenie religijne. Nieco później zaczęły ją stosować kobiety w celach kosmetycznych – do farbowania

Czytaj dalej…

włosy

Problemy z ciągle nawracającym łupieżem często staje się powodem do wstydu i wycofania. Niestety zdarza się tak, że kłopot w łupieżem trwa dosyć długo, a kuracje nie są skuteczne. Pojawia się zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Najczęściej występuje

Czytaj dalej…

eukaliptusowy olejek

Olejek eukaliptusowy otrzymywany jest z wiecznie zielonego drzewa eukaliptusowego, porastającego głównie obszary Australii. Istnieje wiele odmian drzewa eukaliptusowego, które różnią się między sobą składem oraz właściwościami. Niektóre odmiany tego drzewa rosną między innymi w Indiach, Brazylii, południowej Europie, Afryce oraz

Czytaj dalej…

olejek-cytrynowy

Olejek cytrynowy i jego otrzymywanie Olejek cytrynowy otrzymywany jest z owoców drzewa cytrynowego, porastającego obszary Azji Południowo-Wschodniej. Cytryny zaczęły być uprawiane wraz z początkiem XII wieku, najpierw w Persji i w Palestynie, a z czasem we wszystkich krajach basenu Morza

Czytaj dalej…

olejek-bazyliowy

Bazylia i jej historia Bazylia to znana i często używana przyprawa. Stosuje się ją zwłaszcza do potraw mięsnych,  a także do sałatek, głównie jako świeże zioło. Wykazuje ona działanie pobudzające oraz odświeżające. Pomaga zwłaszcza przy zmęczeniu fizycznym oraz umysłowym. Poprawia

Czytaj dalej…

Load More